Sosyal Medya

Dünya

Arap liderlerden Rusya’ya çıkarma

Ürdün Kralı Abdullah ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi veliahdı Muhammed Bin Zayed'in ardından Putin bugün Mısır’ın darbe Cumhurbaşkanı Sisi ile de görüştü.



Rusya’da düzenlenen MAX 2015 havacılık ve uzay fuarı kapsamında Ürdün kralı ikinci Abdullah ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi Veliahdı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Putin’in sağında ve solundaki koltuklarda yer aldı. Mısır’ın darbeyle göreve gelen CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi de dün Salı günü Rusya’ya ulaÅŸtı. Üst düzey Rus yetkililerle görüÅŸen Sisi bugün Putin ile bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi.

 

 
 

 

OrtadoÄŸu’da Arap Baharı karşıtı bloÄŸun başında gelen liderlerin her biri Rusya’ya kendi gündemleriyle gelse de Suriye, masadaki önemli konuların arasındaki yerini korudu.

Sisi, Rusya'nın tecrubesinden faydalanarak Mısır'da bir nükleer elektrik santralinin inÅŸa etme niyetinde olduklarını ve açılışı bu ay yapılan SüveyÅŸ kanalında bir sanayi bölgesinin kurmak istediklerini belirtti. 

Ürdün Kralı Abdullah, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile Kremlin’de de ikili bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi. Suriye sorununa bir çözüm bulunması gerektiÄŸini vurgulayan Kral Abdullah, Rusya’nın bu çözümdeki rolünün çok önemli olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Kral Abdullah’ın ajandasındaki en önemli konu, Rusya’nın Ürdün’de inÅŸa etmek istediÄŸi nükleer elektrik santrali.

Putin-Abu Dabi Veliahdı Al Nahyan ortak ajandalarında ise iki ülkenin arasındaki ticareti artırmak konusu vardı.

Rusya, Ä°ran’ın nükleer programıyla ilgili Batı ile anlaÅŸmasının ardından OrtadoÄŸu’da özellikle de Suriye konusunda daha aktif bir rol oynamaya çalışıyor. Putin, Esed’i korumak amacıyla ABD’nin ‘OrtadoÄŸu’da önceliÄŸin IŞİD ile mücadele’ tezini benimseyerek Esed rejimi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün de içinde olacağı ‘geniÅŸletilmiÅŸ IŞİD’e karşı koalisyon’ inisiyatifini hayata geçirme yolları arayışında.

Esed: Rusya’ya güvenimiz tam

Lübnan’ın Hizbullah’a ait Al Manar kanalına bir mülakat veren Suriye rejimi lideri BeÅŸÅŸar Esed, Rusya’dan beklentilerine deÄŸindi.

‘Bölgesel ve küresel müttefiklerimiz olmasaydı ayakta durmaya baÅŸaramazdık’ diyen Esed, Rusya’ya güveninin tam olduÄŸunu ve Rusya'da bir tavır deÄŸiÅŸikliÄŸi söz konusu olmadığını dile getirdi.

Esed Mısır’la aynı hendekte olduklarını dile getirerek terörle mücadele konusunda iki ülkenin arasında iletiÅŸimin olduÄŸunu açıkladı.

Esed konusunda fikir ayrılığı

Suriye konusunda önemli bölgesel aktörlerden biri olan Suudi Arabistan Suriye’de çözüm çabaları kapsamında son dönemde Rusya ile yoÄŸun diplomasi trafiÄŸine girmiÅŸti.

Doha’da ve daha sonra Moskova’da bir araya gelen iki ülkenin dışiÅŸleri bakanları, IŞİD’in tehlikesi ve onunla mücadele gerektiÄŸi konusunda hem fikir olmalarına raÄŸmen Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil Cübeyir Esed’le bu konuda koordinasyon yürütmek meselesine itirazlarını dile getirmiÅŸti. Ancak bu Rus mevkidaşı Lavrov’la anlaÅŸamadığı tek konu deÄŸildi. Zira Cübeyir Esed’in gitmesi Lavrov ise bu konunun müzakerelerde ön ÅŸart olarak iler sürülmemesi gerektiÄŸi konularında geri adım atmamıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.